Miten taltioida lapsen ensimmäinen vuosi valokuvissa.

Lapsen syntymän jälkeen aika kiitää ohi vauhdilla. Lapsi kasvaa päivä päivältä, muistuttaen äitiänsä ja isäänsä enemmän ja enemmän.
Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmilla on vain hetki aika nauttia jokaisesta lapsen kehitysvaiheesta. Tässä muutama idea miten taltioida lapsen ensimmäinen vuosi valokuvissa.
Ensimmäisen vuoden jälkeen on vaikea uskoa, että vauva ensimmäisessä kuvassa on sama kuin viimeisimmässä.

Ideoita lapsikuvaukseen

#1 Vatsasta syntymään

Tämä idea on erityisen hyvä osoittamaan vauvan kasvua. Valitse asu joka sopii sekä raskauden aikana, että synnytyksen jälkeen, esimerkiksi ilmava kaunis mekko. Ota joka kuukausi kuva samassa paikassa ja samassa asussa. Tämä yksinkertainen tapa näyttää miten paljon vauva on kasvanut joka kuukausi. 

#2 Numerot 

Laita vauva makuulle neutraalille alustalle, esimerkiksi lempiviltille, ja aseta vauvan viereen numerot osoittamaan vauvan ikä. Tämä idea on erityisen suosittu äitien ja isien keskuudessa Instagramissa. Voit käyttää valmiita numerokortteja, tai antaa luovuudelle valtaa ja tehdä omat numerot esimerkiksi kukista tai leluista. Hauska idea on myös käyttää isoa kelloa, jonka viisarit osoittavat lapsen ikää.

#3 Kirjaintaulu

Kirjaintaulu on erityisen kätevä silloin kun haluat taltioida lapsesta enemmän tietoa, esimerkiksi painon ja pituuden. Voit myös taltioida muita erityisiä hetkiä, kuten ensisanat tai lempilorut. Parhaiten kuvat taulun kanssa onnistuu kun vauva on jo oppinut istumaan, sillä silloin kuvista myös näkyy kuinka paljon vauva on kasvanut ja kehittynyt.
Yhdessä viivoitetun taustan kanssa voit tehdä hauskoja (ehkä :D) ”pidätyskuvia”.

#4 Vuodenajat

Tämä idea on melko helppo toteuttaa, sillä se vaatii ainoastaan neljä eri kuvaa, yksi jokaisesta vuodenajasta. Pue vauva jokaiseen vuodenaikaan sopivaan asuun ja ota kuva talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä. Päästä mielikuvitus valloilleen ja tee esimerkiksi kesäkuvaan vauvalle sopiva jäätelö nautittavaksi, tai pue vauva lahjapaketiksi joulukuusen alle joulukuvaa varten. 

Ideoita lapsikuvaukseen
Ideoita lapsikuvaukseen

#5 Vauvan evoluutio

Kaikki tietävät kuvan ihmisen evoluutiosta, joka osoittaa kuinka ihminen askel askeleelta on kehittynyt kyyryssä olevasta apinasta. Tämä idea on loistava myös kuvaamaan lapsen kehitystä. Voit tallentaa kuvaan lapsen ensimmäiset konttausyritykset aina ensimmäisiin askeliin. 

#6 Ennen ja jälkeen

Monet äidit aloittavat vauvan kasvun kuvaamista jo raskauden aikana. Raskausvatsasta ei aina kuitenkaan näy minkä kokoinen itse vauva on. Vauvan koon havainnollistamiseksi voit käyttää hedelmää tai vihannesta joka vastaa vauvan sen hetkistä kokoa. Tässä muutama esimerkki:

7 viikkoa: vadelma
12 viikkoa: passionhedelmä
16 viikkoa: avokado
23 viikkoa: munakoiso
31 viikkoa: kookospähkinä
36 viikkoa: kaalinpää
39 viikkoa: vesimeloni

Kuvasarjan viimeisessä kuvassa vauva on jo äidin vierellä. Voit jatkaa tätä kuvasarjaa kuvaamalla vauvaa syntymän jälkeen samoilla viikkoja vastaavilla hedelmillä/ vihanneksilla, eli esimerkiksi kun vauva on kuusi viikkoa vanha, kuva otetaan vadelman kanssa jne.

# 7 Kädet ylös!

Vastasyntyneen pienet kädet ja jalat ovat vastustamattoman söpöt. Monet vanhemmat haluavat taltioida ne kuviin vielä kun ne ovat pienet. Voi kuitenkin olla vaikeaa tallentaa kuvaan kuinka pienet kädet todellakin ovat, joten hyvä vinkki valokuvaan on pitää vauvan kättä omassa kädessä. Tämä on loistava tapa nähdä kuinka pieni käsi kasvaa vuosien saatossa. 

Lapsikuvaus Turku

Entä ensimmäisen vuoden jälkeen?

Monet näistä vinkeistä voidaan toteuttaa myös ensimmäisen vuoden jälkeen, ja kuvat voidaan toteuttaa myös yhdessä muun perheen kanssa. On hyvä idea tehdä samat kuvasarjat jokaisen sisaruksen kanssa, jolloin saadaan kaunis yhtenäinen kuvasarja jota on hauska vertailla. Muistathan myös valokuvata muita perheenjäseniä, sillä lapset eivät ole ainoat jotka muuttuvat ja vanhenevat. 

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Babysitsin kanssa. Jos etsit perheellesi lastenhoitajaa Turussa, Babysitsistä voit löytää juuri tarpeisiisi sopivan lastenhoitajan luotettavasti ja helposti.

Lapsikuvaus Turku